Czy wegetarianizm może być zapisany w genach? Brytyjscy naukowcy przypuszczają, że trzymanie się zasad wegetarianizmu może nie być wyłącznie kwestią silnej woli.
Wegetarianizm jako styl życia jest zazwyczaj wynikiem decyzji osobistej opartej na przekonaniach etycznych, zdrowotnych, środowiskowych lub kulturowych. Brytyjscy naukowcy przypuszczają, że genetyka może mieć pewien wpływ na:
- skłonności do pewnych preferencji smakowych,
- tolerancji na określone składniki pokarmowe,
- skłonności do pewnych stylów życia.
W przeprowadzonym badaniu porównano ponad 5000 „zagorzałych” wegetarian – tych, którzy wstrzymali się od spożywania mięsa zwierzęcego przez co najmniej rok. Z grupą kontrolną, w której znalazło się ponad 300 000 osób, które jadły produkty pochodzenia zwierzęcego w roku poprzedzającym.
Naukowcy zidentyfikowali trzy geny, które są w istotny sposób powiązane z wyborem wegetariańskiego stylu życia oraz 31 dodatkowych genów, które można powiązać z wegetarianizmem. Z badań wynika, że wegetarianie częściej niż niewegetarianie mają różne warianty genów. Przyczyną tych rozbieżności mogą być różne sposoby metabolizowania lipidów i tłuszczów przez ludzi.
Wegetarianizm, nie wszystko jest jasne…
Choć wciąż nie jest do końca jasne, w jaki sposób geny te mogą wpływać na decyzję ludzi o przejściu na wegetarianizm, to odkrycia opublikowane 4 października w czasopiśmie PLOS One wskazują, że genetyka może w jakimś stopniu determinować nasze decyzje odnośnie rezygnacji z jedzenia mięsa.
– Kilka genów, w tym NPC1 i RMC1, bierze udział w metabolizmie lipidów, czyli tłuszczów i funkcjonowaniu mózgu. Na przykład NPC1 bierze udział w transporcie dużych lipidów, zwanych lipidami złożonymi, do komórek. Mają one kluczowe znaczenie dla rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego – tłumaczy Nabeel Yaseen, główny autor badania i emerytowany profesor patologii na Northwestern University.
Wygląda więc na to, że czynnikiem wpływającym na preferencje dotyczące jedzenia i napojów jest nie tylko smak. Także sposób, w jaki organizm je metabolizuje.
Należy w tym miejscu dodać, że badania genetyczne sugerują, że pewne cechy związane z preferencjami żywieniowymi mogą mieć podłoże genetyczne. Na przykład, pewne geny związane z receptorem smaku mogą wpływać na to, czy ktoś bardziej ceni smaki warzyw czy mięsa. Jednak jest to złożony obszar badań, a genetyka żywienia jest nadal stosunkowo nowym polem.
Niezależnie od wyników badań warto pamiętać, że kwestia diety wegetariańskiej to nie tylko indywidualny arbitralny wybór. Wiele zależy od czynników kulturowych, społecznych, edukacji, świadomości zdrowia, czy też doświadczenia życiowego. A najzdrowsza dieta to taka, która jest urozmaicona. Ma dużą przewagą produktów roślinnych i zbilansowana zarówno pod względem kalorii, jak i składników odżywczych.