Główny Inspektorat Sanitarny w najnowszym ostrzeżeniu publicznym dotyczącym żywności poinformował o stwierdzeniu przekroczenia dopuszczalnego poziomu ochratoksyny A w partii mąki żytniej razowej.
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii mąki żytniej razowej typ 2000.
Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka. Na prośbę GIS została przygotowana ocena ryzyka przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, zgodnie z którą spożycie produktu o podanym numerze partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów.
Produkt: Mąka żytnia razowa typ 2000, masa netto 900 g
Numer partii: 11.12.2024
Data minimalnej trwałości: 11.12.2024
Producent: Radix-Bis Sp. z o.o., ul. Gerberowa 22, 83-010 Rotmanka
Zalecenia dla konsumentów: Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.