Badania wykazują, że osoby, które regularnie spożywają jabłka, mają większą szansę na dłuższe życie i dwie trzecie Polaków docenia ich walory zdrowotne. Dlatego spożywanie jabłek wyjdzie nam tylko na zdrowie.
Polscy sadownicy zbadali także, czy – w oczach konsumentów – jabłka to owoce dostępne przez cały rok. Aż 85% badanych uważa, że tak – sezon na polskie jabłka trwa cały rok.
Kantar Polska zapytał Polaków, czy wiedzą, że regularne spożywanie jabłek to jeden z prostych sposób na poprawę ogólnego stanu zdrowia. Na każdych trzech badanych, dwóch mówiło dokładnie to samo – regularne jedzenie jabłek jest bardzo zdrowe.
Potwierdzają to kolejne badania, w tym opisane niedawno w „Frontiers in Nutrition”. Podczas 10 lat badań lekarze z Yangtze Hospital w Jinzhou, w północno-wschodnich Chinach. Przeanalizowali zdrowie ponad 2 tys. osób, w średnim wieku, zmagających się z nadciśnieniem. Badania wykazały, że spożywanie już od trzech do czterech jabłek tygodniowo obniża ryzyko przedwczesnej śmierci. Natomiast w porównaniu z osobami, które jabłek nie jedzą, ryzyko jest mniejsze aż o 39 proc.
Wyniki tych badań opublikowano w czasopiśmie naukowym „Frontiers in Nutrition”. Od dwóch miesięcy są prezentowane konsumentom przez media w wielu krajach świata.
– Jabłka to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych i związków fenolowych. Są bogate w błonnik, przeciwutleniacze i enzymy, które mają udowodnione korzystne działanie na organizm. Hamują wzrost komórek rakowych, pomagają w redukcji stanów zapalnych i chronią przed rozwojem wielu chorób – to najczęściej cytowany komentarz wspominanych badań.
Przede wszystkim działanie ochronne jabłek nie ogranicza się tylko do układu sercowo-naczyniowego i regulacji ciśnienia krwi. Dodatkowo jabłka ułatwiają metabolizm i wspierają mikroflorę jelitową.
Spożywanie jabłek – kilka korzyści:
Bogate w błonnik – Wspomaga trawienie i daje uczucie sytości.
Wspierają serce – Obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
Pełne antyoksydantów – Zawierają witaminę C i polifenole, które chronią komórki.
Dobre dla jelit – Wspierają mikrobiom jelitowy dzięki pektynom.
Regulują cukier we krwi – Mają niski indeks glikemiczny.
Najlepiej jeść jabłka ze skórką, bo tam jest najwięcej wartości odżywczych!
– W każdym sklepie zawsze znajdziemy wiele odmian, które zaspokoją różne gusta i potrzeby kulinarne. To bogactwo odmianowe jest cechą charakterystyczną dla polskiego sadownictwa. Powinno nas wszystkich autentycznie cieszyć – komentują sadownicy.