LIPA – doskonała jako roślina lecznicza.

2006
LIPA – doskonała jako roślina lecznicza.

Lipa jest roślina o doskonałych właściwościach leczniczych, po która powinny sięgać osoby mające problem z bolącym gardłem, czy też kaszlem. Napar z kwiatów lipy działa bowiem napotnie i przeciwgorączkowo łagodząc kaszel czy ból gardła. Zawsze powinniśmy po nią sięgać, wtedy kiedy zaczynają pojawiać się pierwsze oznaki choroby. Oczywiście to nie wszystkie zastosowania dla lipy, ale o tym w poniższym artykule.

Właściwości lecznicze lipy drobnolistnej i lipy szerokolistnej wynikają ze składu tego zioła. Kwiatostan lipy zawiera bowiem:20 flawonoidów, fitosterole, terpeny, garbniki, pektyny, olejek eteryczny, kwasy organiczne, sole mineralne, witaminę C i PP. Składniki te powodują, iż oprócz działania przeciw przeziębieniom napar lipy ma właściwości moczopędne, rozkurczowe oraz sokopędne.

Dzięki temu wszystkiemu lipa łagodzi kaszel, ból gardła, chrypkę oraz można stosować ją jako pomocniczy środek napotny w stanach gorączkowych w niektórych chorobach zakaźnych, jak angina, grypa, zapalenie gardła, oskrzeli i oczywiście przy przeziębieniu.

Lipa kwitnie latem, a surowcem zielarskim jak zaznaczono to już powyżej jest lipa drobnolistna i lipa szerokolistna. Do domowego zielnika kwiaty lipy zbiera się w początkowej fazie kwitnienia. Zebrane kwiatostany suszy się w zacienionym, przewiewnym miejscu.

 

Lipa na uspokojenie.

Lipa na uspokojenie.

Napar z lipy idealnie nadaje się również jako środek uspokajający. Należy ją stosować w stanach nadmiernej pobudliwości nerwowej, stanach napięcia nerwowego szczególnie dotyczy to młodzieży i osób starszych, które nie chcą stosować w początkowym stanie zdenerwowania stosować leków. Oczywiście napar z lipy nie zastąpi nam lekarstw i dobrym rozwiązaniem jest konsultacja z lekarzem w przypadku, gdy musimy stosować już jakieś leki w związku z naszym stanem nerwowym.

Wszystkim polecana jest również kąpieli z dodatkiem naparu lipy, która wykazuje działanie uspokajające i ułatwia nam zasypianie.

 

Przepis na napar z lipy.

Przepis na napar z lipy.

W zależności czy stosujemy wysuszony kwiatostan, czy korzystamy z ziół w torebkach, do szklanki wsypujemy 1 łyżkę stołową wysuszonego kwiatostanu lipy lub wkładamy 1 torebkę. Następnie szklankę zalewamy wrzącą woda i odstawiamy na około 20 minut. Do naszego przestudzonego naparu możemy dodać miodu lipowego. Możemy również pić go z dodatkiem cytryny lub soku malinowego. Herbatę z lipy najlepiej pić trzy razy dziennie pomiędzy posiłkami.

Podsumowanie.

Lipa powinna na stałe zagościć w naszych kuchniach, apteczkach czy zielnikach, gdyż dzięki swoim właściwością ma idealny wpływ na nasze organizmy zwłaszcza w okresie zwiększonego ryzyka złapania przeziębienia lub innych dolegliwości związanych z pogodą.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj