Jadłospis diety śródziemnomorskiej, 1200 kalorii

Jadłospis diety śródziemnomorskiej

Dieta śródziemnomorska uważana jest za zdrową dietę. Poniżej publikujemy przykładowy tygodniowy jadłospis diety śródziemnomorskiej. Można go jednak z powodzeniem można stosować w ramach codziennej diety odchudzającej. Dlatego może być ten jadłospis stosowany przez prawie każdą osobę, która chce zrzucić zbędne kilogramy lub zdrowo się odżywiać.

Z uwagi, iż dieta śródziemnomorska pozwala nam zrzucić w granicach 3, 4 kilogramów miesięcznie poszczególne dni mogą się wymieniać między sobą. Oczywiście sami możemy sobie dobrać jadłospis codzienny. Jednak najważniejsze jest stosować się do zasad diety śródziemnomorskiej oraz pilnowanie dziennej ilości kalorii na poziomie 1200. 

W naszym jadłospisie powinny znaleźć się potrawy, których indeks glikemiczny jest mniejszy niż 55. Powinniśmy stosować zdrowe techniki gotowania, czyli pieczenie w folii lub w rękawie, gotowanie na parze, pieczenie na ruszcie lub na grillu. Ponadto potrawy najlepiej podawać z dużą ilością czosnku oraz cebulki, tłuszcz pochodzenia zwierzęcego musi być zastępowany oliwą z oliwek.

W ramach diety spożywamy duże ilości węglowodanów w postaci na przykład makaronów i musimy pamiętać, że należy makaron spożywać z warzywami, chudymi rybami, drobiem. Jednak musimy unikać tłustych sosów używanych do maronów. Ponadto należy drastycznie ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa i ich przetworów tylko kilka razy w miesiącu.

Przykładowy tygodniowy jadłospis diety śródziemnomorskiej

Dzień 1.

Śniadanie: 2 kromki chleba żytniego, wędzony łosoś, sałatka z pomidora i cebuli.
Drugie śniadanie: chudy serek wiejski.
Obiad: 1 talerz zupy grzybowej gotowanej na włoszczyźnie z odrobiną oliwy z oliwek, dorsz pieczony w folii, 3 łyżki gotowanych ziemniaków, sałata z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Podwieczorek: 1 szklanka chudego zsiadłego mleka, 1 szklanka owoców.
Kolacja: sałatka z pomidora i ogórka, gotowana kasza, 2 plasterki szynki wołowej.

Dzień 2.

Śniadanie: kromka chleba razowego, 2 plasterki szynki z kurczaka, liść sałaty, 1 średni pomidor, szklanka soku owocowego, herbata lub herbatka owocowa.
Drugie śniadanie: jogurt z orzechami: jogurt naturalny 150 g, garść orzechów laskowych 30 g, zielona herbata.
Obiad: ryba z rusztu z surówką: filet z mintaja 150 g, koperek, liście sałaty, pomidor, łyżeczka oliwy i octu winnego, sól, cytryna.
Kolacja: warzywa z makaronem.

Dzień 3.

Śniadanie: tost z ziarnami, 2 łyżeczki margaryny, 2 plasterki szynki z kurczaka, ogórek, szklanka soku owocowego.
Drugie śniadanie: serek wiejski, nektarynka, 2 łyżki otrąb pszennych, herbata bez cukru.
Obiad: pieczony kurczak z surówką.
Podwieczorek: 1 szklanka owoców.
Kolacja: sałatka z ryżu.

Jadłospis diety śródziemnomorskiej, 1200 kalorii

Dzień 4.

Śniadanie: jogurt naturalny 150 g, musli 30 g, kawa espresso, pomarańcza.
Drugie śniadanie: sałatka capresse (pomidory, mozzarella, bazylia, oliwa z oliwek – 150 g), pieczywo chrupkie 30 g, sok grejpfrutowy.
Obiad: zupa jarzynowa (włoszczyzna, groszek, brukselka, koperek – 450 g), filet z kurczaka grillowany 100 g, ryż brązowy gotowany 150 g, sałata z sosem vinegret 50 g, kompot z wiśni 150 g.
Podwieczorek: mieszanka orzechów 30 g, sok owocowy.
Kolacja: pstrąg pieczony w ziołach 100 g, sos tatarski 30 g, ziemniaki purre 150 g, surówka z pomidorów 100 g.

Dzień 5.

Śniadanie: 2 kromki razowego chleba, 2 plasterki wędliny z indyka,100 g sałatki z pomidora i szczypiorku.
Drugie śniadanie: 1/2 banana, 175 g jogurtu naturalnego.
Obiad: kapuśniak z 2 ziemniakami, włoszczyzną i piersią kurczaka, 200 g papryki faszerowanej pomidorami, wątróbką cielęcą i cebulą.
Podwieczorek: 1 pomarańcza.
Kolacja: 200 g sałatki greckiej, 2 kromki żytniego pieczywa chrupkiego.

Dzień 6.

Śniadanie: 2 kromki pumpernikla, 60 g chudego twarożku ze szczypiorkiem, 2 plasterki ananasa.
Drugie śniadanie: 1/2 grahamki z 20 g wędliny drobiowej, 5 rzodkiewek.
Obiad: zupa kalafiorowa na włoszczyźnie i piersi kurczaka, 200 g chudej wołowiny z rusztu, 30 g kaszy gryczanej, 100 g brukselki z wody.
Podwieczorek: serek homogenizowany.
Kolacja: sałatka z bobu, jabłka, czerwonej papryki, koperku, doprawiona oliwą i sokiem z cytryny.

Dzień 7.

Śniadanie: kromka chleba razowego, liść sałaty, plaster sera, szklanka soku owocowego.
Drugie śniadanie: jogurt naturalny, 2 łyżki płatków migdałów, kiwi, filiżanka herbaty.
Obiad: mintaj z surówką.
Podwieczorek: 1 szklanka chudego zsiadłego mleka.
Kolacja: sałatka z fasolki. 


Podsumowując, może być ten jadłospis stosowany przez prawie każdą osobę, która chce zrzucić zbędne kilogramy lub zdrowo się odżywiać. Wynika to z faktu, iż właściwa regulacja spożywanych kalorii sprawia, że może mieć ona różne zastosowania

Dieta śródziemnomorska. Masz swój własny jadłospis? W takim razie prześlij nam go lub podaj w komentarzu do tego artykułu.

 

Poprzedni artykułDieta śródziemnomorska inaczej dieta 1200 kalorii.
Następny artykułStres może zwiększać ryzyko choroby nowotworowej

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj