Dna moczanowa spowodowana jest odkładaniem się kryształków kwasu moczowego w stawach i tkankach okołostawowych. Dna moczanowa nazywana jest również podagrą.
Dieta przy dnie moczanowej jest jednym z elementów odpowiedniego leczenia oraz profilaktyki. Stosowanie się do zasad diety ogranicza występowanie ataków dny i tym samym pozwala ludziom, narażonym na to schorzenie, właściwą profilaktykę i przeciwdziałanie. Z uwagi na objawy dny moczanowej, właśnie profilaktyka jest bardzo ważna, gdyż obrzęk i bóle stawów mogą nie jedną osobę wyłączyć z życia społecznego na długi okres.
Wiele osób może zadać pytanie, dlaczego właściwa dieta wspomaga walkę z chorobą. Dna moczanowa jak zaznaczono to powyżej, spowodowana jest odkładaniem się kryształków kwasu moczowego w stawach i tkankach okołostawowych. Kwas moczowy jest końcowym produktem przemian związków purynowych, które wytwarzane są przez nasz organizm, jak i dostarczamy je wraz z pożywieniem.
Jeśli tych związków, czyli puryn jest zbyt dużo, powstaje nadmiar kwasu moczowego. Wtedy nasze nerki nie są w stanie wydalić kwasu moczowego, zostaje on w naszym organizmie i w ostateczności trafia do stawów. W wyniku czego mamy stany zapalne, które objawiają się zaczerwieniem, obrzękiem, bólami.
Jednak jednym z najważniejszych elementów powodujących problemy jest niewłaściwa dieta, gdy spożywamy produkty o dużej zawartości związków purynowych. Dlatego naszą dietę powinniśmy zacząć już po wystąpieniu pierwszych objawów.
Dieta przy dnie moczanowej – produkty.
Nasza dieta powinna obejmować produkty o małej zawartości puryn. Poniżej znajdziecie Państwo trzy grupy produktów posegregowanych według ilości wytwarzanego przez nie kwasu moczowego.
DOZWOLONE: warzywa (np. bakłażany, papryka, cykoria, kapusta, roszponka, ogórki, marchew, kalarepa, sałata, rzodkiewki, buraki, ziemniaki gotowane oraz pieczone, pomidory, cukinie, kalafior, seler, szparagi, cebula), owoce (jabłka, gruszki, wiśnie, ananas, kiwi, czereśnie, śliwki, truskawki, pomarańcze), przetwory zbożowe (pieczywo razowe, pszenne), ryż, kasze, makarony, mleko i przetwory mleczne, jaja oraz orzechy;
OGRANICZYĆ: wędliny, kiełbasy, parówki, warzywa strączkowe (np. groszek zielony, ciecierzyca, soja, fasola), mięsa (np. wołowina, jagnięcina, wieprzowina, drób, dziczyzna), dorsz, sandacz, mintaj, szpinak, grzyby, czekolada, kukurydza;
ZAKAZANE: podroby (np. wątróbki, serca, nerki, ozorki), ryby i przetwory rybne (np. szproty, śledzie, sardynki, tuńczyk, łosoś wędzony, karp ze skórą, makrela wędzona), owoce morza, galarety mięsne, mocne wywary z mięs, konserwy, ikra, alkohol, prawdziwa kawa, kakao, mocna herbata, czekolada, warzywa (dynia, fasolka szparagowa zielona, jarmuż), suche nasiona strączkowe, szczaw, szpinak.
W ramach naszej diety bezwzględnie muszą być wyeliminowane produkty z grupy zakazanej. Produkty, które powinniśmy ograniczyć, powinniśmy jeść od czasu do czasu i najlepiej w ograniczonych ilościach.
Dna moczanowa – ważne zalecenia dla chorych:
– posiłki należy spożywać regularnie, w mniejszych ilościach;
– kolacja powinno się jeść 3-4 godziny przed snem;
– nie wolno spożywać potraw smażonych, pieczonych i duszonych;
– zaleca się sporządzanie potraw typu risotto;
– potrawy powinny być łagodne, niepikantne;
– z diety należy wyeliminować alkohol;
– dieta powinna zwierać nawet do 3l płynów dziennie;
– trzeba unikać potraw z majonezem i sosami.
Oczywiście przy wystąpieniu objawów które mogą sugerować wystąpienie dny moczanowej w pierwszej kolejności niezbędna jest wizyta u lekarza, gdyż oprócz diety, muszą być zastosowane leki. Wtedy nasze leczenie będzie pełne, odpowiednie i bezpieczne.
Czego nie wolno jeść przy dnie moczanowej to formalnie łatwe pytanie, gdyż lista tych rzeczy jest prosta do ustalenia i wystarczy sobie ją przygotować i późniejsza dieta formalnie jest już bardzo prosta w stosowaniu.
Dna moczanowa faktycznie może być czasami problemem, ale trzeba sobie radzić z ta chorobę i chyba jak patrze dieta jest dobrym rozwiązaniem.
Dieta przy dnie moczanowej to najlepszy sposób przeciwdziałanie tej chorobie. Leki oczywiście są ważne, ale pozbycie się produktów szkodliwych jest ważnym elementem profilaktyki. Dzięki temu łatwiej jest nam walczyć ze skutkami tej choroby.