Dieta warzywna – jej założenia oraz jadłospis

Dieta warzywna – jej założenia oraz jadłospis

Dieta warzywna to dieta opierająca się na kilkudniowym jedzeniu praktycznie samych warzyw. Jest to dieta dla osób, które chcą szybko zauważyć efekty odchudzające. Jednak, co należy zaznaczyć, mają tylko kilka kilogramów do zrzucenia. Jest to bowiem dieta głodówkowa, która można stosować tylko kilka dni. Ponadto dodatkowym działaniem diety jest oczyszczenie naszego organizmu z toksyn.

Podczas diety warzywnej możemy jeść warzywa gotowane, duszone, surowe i kiszone. Nie musimy też za bardzo skupiać się na kaloriach, jednak ilość warzyw spożywanych podczas dnia powinna być nie mniejsza niż pół kilograma.

Dieta warzywna nie ma typowego jadłospisu. Wiele zależy od tego, jakie warzywa lubimy i na nich powinniśmy się skupić, jednak powinniśmy wyeliminować warzywa z dużą zawartością cukru jak na przykład ziemniaki.

Przykłady polecanych warzyw podczas diety: kapusta (wszystkie jej rodzaje), jarmuż, rzodkiew (wszystkie jej rodzaje), rzepa, kalarepa, brokuł, kalafior, cebula, por, czosnek, marchew, pietruszka, seler, ogórek, burak ćwikłowy, bakłażan, papryka, sałata, pomidory.

Dieta warzywna jadłospis

Przykładowy dwudniowy jadłospis diety warzywnej

Dieta warzywna – 1 dzień

Śniadanie:
świeżo wyciskany sok z marchwi
surówka zrobiona z korzenia selera, rzodkiewki, selera naciowego

Drugie śniadanie:
surowa marchewka

Obiad:
surówka z pomidora, korzenia pietruszki, cebuli, pora
kalafior na parze ze szczypiorkiem
zupa pomidorowa

Podwieczorek:
kalarepa

Kolacja:
surówka z białej rzodkiew, cebuli, jabłka, 

Dieta warzywna – 2 dzień

Śniadanie:
barszcz czerwony
surówka zrobiona z kapusty pekińska, marchewki,

Drugie śniadanie:
pomidor

Obiad:

surówka z sałaty zielonej, pomidora, ogórka, pory
brokuły gotowane
zupa wielowarzywna

Podwieczorek:
rzodkiewka

Kolacja:

surówka ze świeżego ogórka, papryki, pomidora, cebuli 

Oczywiście jest to tylko przykładowy jadłospis diety warzywnej. Sami podczas przygotowywania się do niej możemy ustalić produkty, czy też przepisy na sałatki, które zechcemy zastosować. Ważne, aby nam smakowały.

Z uwagi, iż jest to dieta głodówkowa o zawartości pewnej tylko grupy produktów spożywczych. Nie powinna ona trwać dłużej niż kilka dni i jak zaznaczono to powyżej, przeznaczona jest ona dla osób, które mają tylko kilka kilogramów do zrzucenia.

Poprzedni artykułLIPA – doskonała jako roślina lecznicza
Następny artykułDieta optymalna dr. Jana Kwaśniewskiego

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj