Dieta jajeczna – błyskawiczna monodieta

dieta jajeczna - błyskawiczna dieta monotematyczna

Dieta jajeczna jest to dieta ekspresowa, niskokaloryczna. Jej głównym składnikiem są jajka i co za tym idzie nie jest ona dla wszystkich. Z poniższego artykułu dowiesz się, czy możesz stosować dietę jajeczną oraz poznasz jej jadłospis.

Dieta jajeczna jest bardzo niskokaloryczna i zapewnia nam błyskawiczne odchudzanie. Nie jest ona dla wszystkich, gdyż możemy ją stosować tylko przez kilka dni, a dzięki temu można schudnąć do 5 kilogramów. Z uwagi na produkty, jakie w niej używamy nie powinna ona być stosowana dłużej niż 3 do 5 dni.

Właściwości jajka w odchudzaniu

Jajko z uwagi, iż posiada tylko 70 kcal, jest niskokaloryczne oraz ma w swoim składzie białko. Gdy spożywamy jajka, zaspakajamy swój apetyt, a przy tym niewielka część jego kalorii zmienia się w tłuszcz. Jajko posiada równie: witamy A, D, E i K, magnez, potas, nienasycone kwasy tłuszczowe.

jajka gotowanie

Zasady diety jajecznej

Podczas tej diety nasz jadłospis składa się w głównie z jajek. Codziennie musimy zjadać 6 jajek i to tylko i wyłącznie ugotowanych na twardo. Powinniśmy je zjeść z majonezem, oliwą, olejem lub masłem.

Do jadłospisu możemy dodać trochę owoców i warzyw. W trakcie diety jemy 3 posiłki.

Dziennie musimy pić 3 litry płynów. Może to być woda, herbata, kawa. Podczas stosowania diety zakazane jest spożywanie alkoholu. 

dieta jajeczna jadłospis

Dieta jajeczna – Przykładowy dzienny jadłospis 

Śniadanie
2 jajka na twardo, jeden owoc np. banan, grejpfrut
Obiad
2 jajka na twardo, sałatka jarzynowa
Kolacja
2 jajka na twardo, jeden owoc np. Jabłko, pomarańcza

Skutki uboczne diety jajecznej

Dieta jajeczna jest monodietą i tym samym nie jest dobrym kompleksowym rozwiązaniem dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Z uwagi na niską ilość kalorii spożywanych podczas diety osiągniemy efekt w postaci zrzucenia kilku zbędnych kilogramów, jednak ryzykujemy wzrost cholesterolu we krwi, a co za tym idzie ryzyko wystąpienia zakrzepów.

Dlatego też bezwzględnie zakazana jest dieta jajeczna dla osób z wysokim cholesterolem i chorą wątrobą.

Ponadto w trakcie diety jajecznej nie dostarczamy odpowiedniej ilości węglowodanów, co w skrajnych przypadkach może powodować senność i osłabienie organizmu, a przy dłuższym jej stosowaniu mogą pojawić się wymioty, wysypka.

Musimy bowiem pamiętać, iż zdrowe osoby mogą jeść tylko 3-4 jajka tygodniowo. Za dużo w nich cholesterolu, który zawęża tętnice i powoduje choroby krążenia. Za mało też węglowodanów, które dostarczają energii.

dieta jajeczna podsumowanie

Dieta jajeczna – podsumowanie

Dieta jajeczna to dieta, która przy krótkotrwałym stosowaniu może przynieść efekt w postaci zrzucenia kilku kilogramów, ale nie się za sobą ryzyko zmian zdrowotnych w naszych organizmach i może okazać się, iż po szybkim zrzuceniu zbędnych kilogramów, wystąpi efekt jo-jo.

Jeśli się zdecydujemy na dietę jajeczną, musimy pamiętać o skutkach ubocznych, nie możemy stosować jej dłużej niż zalecany okres i nie powinna być ona powtarzana częściej niż co 2 miesiące.

 

Poprzedni artykułDieta Bananowa
Następny artykułDieta olejowo-białkowa dr Budwig

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj