Dieta jajeczna jest to dieta ekspresowa, niskokaloryczna. Jej głównym składnikiem są jajka i co za tym idzie nie jest ona dla wszystkich. Z poniższego artykułu dowiesz się, czy możesz stosować dietę jajeczną oraz poznasz jej jadłospis.
Dieta jajeczna jest bardzo niskokaloryczna i zapewnia nam błyskawiczne odchudzanie. Nie jest ona dla wszystkich, gdyż możemy ją stosować tylko przez kilka dni, a dzięki temu można schudnąć do 5 kilogramów. Z uwagi na produkty, jakie w niej używamy nie powinna ona być stosowana dłużej niż 3 do 5 dni.
Właściwości jajka w odchudzaniu
Jajko z uwagi, iż posiada tylko 70 kcal, jest niskokaloryczne oraz ma w swoim składzie białko. Gdy spożywamy jajka, zaspakajamy swój apetyt, a przy tym niewielka część jego kalorii zmienia się w tłuszcz. Jajko posiada równie: witamy A, D, E i K, magnez, potas, nienasycone kwasy tłuszczowe.
Zasady diety jajecznej
Podczas tej diety nasz jadłospis składa się w głównie z jajek. Codziennie musimy zjadać 6 jajek i to tylko i wyłącznie ugotowanych na twardo. Powinniśmy je zjeść z majonezem, oliwą, olejem lub masłem.
Do jadłospisu możemy dodać trochę owoców i warzyw. W trakcie diety jemy 3 posiłki.
Dziennie musimy pić 3 litry płynów. Może to być woda, herbata, kawa. Podczas stosowania diety zakazane jest spożywanie alkoholu.
Dieta jajeczna – Przykładowy dzienny jadłospis
Śniadanie
2 jajka na twardo, jeden owoc np. banan, grejpfrut
Obiad
2 jajka na twardo, sałatka jarzynowa
Kolacja
2 jajka na twardo, jeden owoc np. Jabłko, pomarańcza
Skutki uboczne diety jajecznej
Dieta jajeczna jest monodietą i tym samym nie jest dobrym kompleksowym rozwiązaniem dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Z uwagi na niską ilość kalorii spożywanych podczas diety osiągniemy efekt w postaci zrzucenia kilku zbędnych kilogramów, jednak ryzykujemy wzrost cholesterolu we krwi, a co za tym idzie ryzyko wystąpienia zakrzepów.
Dlatego też bezwzględnie zakazana jest dieta jajeczna dla osób z wysokim cholesterolem i chorą wątrobą.
Ponadto w trakcie diety jajecznej nie dostarczamy odpowiedniej ilości węglowodanów, co w skrajnych przypadkach może powodować senność i osłabienie organizmu, a przy dłuższym jej stosowaniu mogą pojawić się wymioty, wysypka.
Musimy bowiem pamiętać, iż zdrowe osoby mogą jeść tylko 3-4 jajka tygodniowo. Za dużo w nich cholesterolu, który zawęża tętnice i powoduje choroby krążenia. Za mało też węglowodanów, które dostarczają energii.
Dieta jajeczna – podsumowanie
Dieta jajeczna to dieta, która przy krótkotrwałym stosowaniu może przynieść efekt w postaci zrzucenia kilku kilogramów, ale nie się za sobą ryzyko zmian zdrowotnych w naszych organizmach i może okazać się, iż po szybkim zrzuceniu zbędnych kilogramów, wystąpi efekt jo-jo.
Jeśli się zdecydujemy na dietę jajeczną, musimy pamiętać o skutkach ubocznych, nie możemy stosować jej dłużej niż zalecany okres i nie powinna być ona powtarzana częściej niż co 2 miesiące.
Nie wiem czy dieta oparta na jajkach jest ostatecznie dobrym rozwiązaniem. Chyba nie do końca.