Borówka – podbija świat

borówka
zdjęcie poglądowe

Borówka podbiła rankingi najzdrowszych produktów spożywczych na całym świecie, a Polska jest jej wielkim producentem.

Kluczem do sukcesu borówki wysokiej w Polsce jest klimat. To on sprawia, że owoce jagodowe są naszą ogrodniczą wizytówką. Nigdzie w Europie i nigdzie na świecie nie produkuje się tak wielu gatunków owoców jagodowych, w tak dużych ilościach, tak wybitnej jakości konsumpcyjnej. Sama borówka wysoka jest uprawiana w Polsce od 50 lat.

Borówka jest jagodą – należy do owoców jagodowych – które są charakterystyczne dla naszego klimatu. Jest to klimat umiarkowany ciepły przejściowy, który cechują duże amplitudy temperatur dobowych i rocznych. Dni są u nas ciepłe, a noce zimne.

Duże amplitudy temperatur rocznych i dobowych dają unikalny balans słodkich i kwaśnych nut smakowych, niespotykany w klimacie na chłodniejszej północy, w głębi kontynentu, na zachodzie gdzie dominuje klimat morski czy na południu, które jest pod wpływem klimatu śródziemnomorskiego.

– To dlatego nasze borówki uważane są za najlepsze w Europie. Być może są nawet najlepsze na świecie – mówi Ireneusz Komorowski, plantator borówki, członek zarządu i wieloletni prezes Stowarzyszenia Polskich Plantatorów Borówki.

Dużym amplitudom temperatur owoce jagodowe zawdzięczają swoje wybarwienie i dużą ilość polifenoli. To czyni je szczególnie wartościowymi dla zdrowia. W porównaniu do innych produktów spożywczych, owoce jagodowe wyróżniają się jako jedne z najbogatszych źródeł tych związków.

Polifenole to organiczne związki wykazujące intensywne działanie antyoksydacyjne. W borówkach dominują antocyjany. Odpowiadają one także za charakterystyczny niebiesko-fioletowy kolor owoców. Odżywianie bogate w polifenole przyczynia się do poprawy zdrowia i zmniejszenia ryzyka wielu chorób metabolicznych, nowotworów i szybszego starzenia się. Aby zwiększyć spożycie polifenoli, warto jeść owoce jagodowe. To zwykle pierwsze wskazanie dietetyka.

Przede wszystkim jedząc borówki i inne ciemne owoce jagodowe spowolnisz starzenie organizmu. Borówki bowiem wspomagają profilaktykę chorób metabolicznych, zaburzenia lipidowe, działają przeciwmiażdżycowo, uwrażliwiają tkanki na insulinę i chronią przed nowotworami.

ŹRÓDŁOKrajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Poprzedni artykułWykrycie bakterii Salmonella i Escherichia coli STEC w tatarze wołowym
Następny artykułWykrycie glutenu w partii płatków owsianych bezglutenowych

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj