Błonnik – ważny element każdej diety odchudzającej

Błonnik – ważny element każdej diety odchudzającej

Błonnik jest tym słowem, które często pada przy naszych dietach, odchudzaniu, jednak często nie podchodzimy do tego na poważnie. Traktujemy błonnik jako kolejny element, który musi być brany przy stosowaniu przez nas naszej diety.

Można więc zadać pytanie, dlaczego kwestie błonnika pojawiają się prawie przy każdej diecie i dlaczego dietetycy zwracają na jego spożycie taką uwagę. W poniższym artykule znajdziecie Państwo odpowiedź na powyższe pytanie, dzięki czemu przy stosowaniu każdej diety, łatwiej będzie Państwu realizować wytyczne dietetyczne i osiągnąć zamierzony rezultaty.

Czym więc jest błonnik?

Patrząc na nazwę encyklopedyczną mamy takie wyjaśnienie:

Błonnik (błonnik pokarmowy, włókno pokarmowe) – różnorodne substancje, zazwyczaj pochodzenia roślinnego nieulegające trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego człowieka oraz zwierząt monogastrycznych. Jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny, kutyny).

Czyli pewnie nic wielu z Was to nie mówi. Jednak informacja o tym, iż:

Spożycie błonnika ma znaczenie dla funkcjonowania przewodu pokarmowego.

Jest czymś na, co każdy zwraca uwagę. To jest najważniejsza rzecz która powinna nas interesować. Błonnik ma ogromne znaczenie dla właściwego funkcjonowania przewodu pokarmowego i tym samym skuteczne odchudzanie nie może przebiegać bez uwzględnienia go w ramach codziennej diety.

błonnik zdrowie

Błonnik i jego właściwości

Jak ustalono ma on niebywały właściwości mające wpływ na nasze ciało, a mianowicie:

– mniejszego wchłaniania cholesterolu i trójglicerydów;
– obniżenia ciśnienia tętniczego krwi;
– spowolnienia rozkładu węglowodanów;
– obniżenia stężenia glukozy we krwi i obniżenia zapotrzebowania na insulinę;
– regulacji rytmu wypróżnień – przyspieszenie perystaltyki jelit i pasażu treści przez przewód pokarmowy, – zwiększenie masy stolca, zapobieganie zaparciu – lignina, celuloza
– rozwoju korzystnych bakterii jelitowych – rola prebiotyczna;
– zmniejszenia uczucia głodu (pęcznieje w żołądku);
– prewencji nowotworów przewodu pokarmowego;
– wiązania jonów sodu.

Przy odchudzaniu to dwa powyższe punkty mają ogromne znaczenie, a mianowicie regulacja rytmu wypróżnień oraz zmniejszenie uczucia głodu. Każdy, kto stosował lub stosuje, dietę odchudzającą to potwierdzi, gdyż przy odchudzaniu właśnie mamy często problem z tymi dwoma elementami.

Błonnik podwyższa wartości energetyczne posiłków i przyjmuje się, że dostarcza on ok. 2 kcal/1 gram błonnika.
Ważną cechą jest zdolność do pęcznienia, co jest spowodowane absorpcją wody, na którą wpływa rozdrobnienie produktu oraz obróbka cieplna.

rodzaje błonnika

Rodzaje błonnika

Istnieją dwa rodzaje błonnika pokarmowego, a mianowicie: nierozpuszczalny i rozpuszczalny. W produktach roślinnych występują one razem, ale w różnych proporcjach. Charakteryzują się one jednak różnym działaniem na nasze organizmy.

Błonnik nierozpuszczalny

Błonnik nierozpuszczalny (celuloza, ligniny), działa jak wypełniacz. Wchłania on wodę, lecz się w niej nie rozpuszcza i dzięki temu zmiękcza nasz stolec, zwiększa jego objętość, przyśpiesza perystaltykę jelit, regulując nasze wypróżnienia. Dzięki temu wędruje on przez nasz przewód pokarmowy, usuwając pozostałe tam resztki. Dlatego jest niezastąpiony przy zwalczaniu zaparć. Ponadto wypełnia nasz żołądek, eliminując napady głodu.

Błonnik nierozpuszczalny znajduje się głównie w skórkach i ziarnach. Najwięcej jest go w pełnoziarnistych produktach zbożowych takich jak razowe pieczywo, gruba kasza, brązowy ryż i otrębach.

Błonnik rozpuszczalny

Błonnik rozpuszczalny (gumy, pektyny) tworzy w naszych jelitach galaretę, która wiąże dużą ilość wody, pęcznieje w żołądku, rozciąga jego ściany i tym samym daje poczucie sytości. Dzięki temu zmniejsza występowanie głodu, dzięki czemu nie spożywamy dodatkowych kalorii.

Ułatwia nam dzięki temu odchudzanie. Ponadto rozpuszczalne frakcje błonnika tworzą żel wypełniający żołądek, który następnie pokrywa ściany górnego odcinka przewodu pokarmowego w wyniku czego występuje spowolnienie wchłaniania węglowodanów i pozwala kontrolować stężenie cukru we krwi.

Błonnik rozpuszczalny pomaga nam także oczyścić nasz organizm z toksycznych produktów przemiany materii i metali ciężkich. Ma działanie hamujące biegunki oraz zwiększa wydalenie tłuszczów.

Nie zapominajmy, iż błonnik rozpuszczalny stanowi także doskonały podkład do rozwoju pożytecznych bakterii w naszych jelitach.
Błonnik rozpuszczalny występuje przede wszystkim w miąższu produktów roślinnych. Najwięcej pektyn występuje w skórce owoców i warzyw, a gumy występują w roślinach strączkowych, orzechach, ziarnach zbóż.

błonnik pieczywo

Dawkowanie błonnika w ramach naszej diety

Dzienne spożycie błonnika u osób dorosłych powinno wynosić 20-40 g. Pamiętajmy, iż nie możemy przesadzić ze spożyciem błonnika. Przekroczenie zalecanej dawki może skutkować następującymi dolegliwościami: wzdęcia, bóle brzucha czy biegunki. Jego nadmierne spożycie prowadzić może do niedożywienia i niedoboru wapnia, żelaza i cynku.

Przeciwwskazaniem do stosowania diety wysoko błonnikowej są m.in. stany niedoboru białka i składników mineralnych, nieżyty przewodu pokarmowego, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, stany zapalne żołądka, trzustki, dróg żółciowych i jelit, oraz choroby zakaźne.

jabłko marchew Źródła błonnika

Źródła błonnika jeszcze raz

Jeszcze raz podam tutaj informację, iż doskonałym źródłem błonnika pokarmowego są m.in. warzywa, owoce, produkty zbożowe (otręby zbożowe, kasze, naturalne płatki zbożowe, musli, niełuskany ryż, pieczywo razowe i żytnie) i nasiona roślin strączkowych.
Zawartość błonnika w warzywach przeciętnie wynosi 2,5%, natomiast w owocach 2%. Natomiast ilość błonnika w sokach owocowych waha się od 0,1 do 1,7/ 100 g. 

Zawartość błonnika w żywności (w g na 100 g produktu)

Pieczywo

NazwaBłonnik
całkowity
Nierozpuszczalny BłonnikRozpuszczalny Błonnik
Bułka biała3,001,891,11
Bułka kajzerka2,301,660,62
Bułka pszenna4,143,061,08
Bułka pszenna pełnoziarnista6,895,691,19
Chleb biały2,281,281,00
Chleb kukurydziany2,121,780,32
Chleb pszenny4,123,041,08
Chleb pszenny pełnoziarnisty6,915,711,20

Zboża, ryż i inne ziarna

NazwaBłonnik całkowityNierozpuszczalny BłonnikRozpuszczalny Błonnik
Jęczmień, suchy15,6012,203,40
Jęczmień, ugotowany5,434,251,18
Kasza gryczana, sucha10,308,871,41
Kasza gryczana, ugotowana3,152,720,43
Kasza jaglana, sucha8,506,911,59
Kasza jaglana, ugotowana2,702,190,51
Kasza kukurydziana, sucha1,601,200,40
Makaron ryżowy, ugotowany1,000,770,21
Makaron spaghetti biały, ugotowany1,300,500,80
Makaron spaghetti pełnoziarnisty, ugotowany2,802,200,60
Mąka biała2,701,101,60
Mąka gryczana10,008,621,38
Mąka jęczmienna10,107,902,20
Mąka kukurydziana9,605,344,26
Mąka razowa12,2010,401,80
Mąka ryżowa biała2,401,870,53
Mąka ryżowa brązowa4,603,920,68
Mąka słodu jęczmiennego7,105,551,55
Mąka sojowa (niskotłuszczowa)10,203,906,30
Mąka sojowa (odtłuszczona)17,509,637,88
Mąka sojowa (pełnotłusta)9,605,294,32
Mąka z ciecierzycy10,808,522,27
Mąka z orzechów ziemnych15,8011,454,35
Mąka z otrąb jęczmiennych67,5564,662,90
Mąka ziemniaczana5,902,703,20
Mąka żytnia14,6010,703,90
Otręby kukurydziane, suche85,4781,052,11
Otręby owsiane, suche15,408,207,20
Otręby pszenne (nieprzerobione)42,7639,453,31
Otręby ryżowe, suche21,0018,302,70
Płatki owsiane, suche10,605,704,90
Pszenica orkisz11,4010,101,30
Pszenica skiełkowana1,100,910,18
Pszenne zarodki12,909,703,20
Ryż biały, parboiled, ugotowany0,400,290,11
Ryż brązowy, ugotowany1,801,680,12
Ryż dziki, ugotowany1,801,600,20

Owoce

NazwaBłonnik całkowityNierozpuszczalny BłonnikRozpuszczalny Błonnik
Agrest4,303,400,90
Ananas świeży1,201,100,10
Ananas w puszce0,800,600,20
Arbuz0,500,300,20
Awokado, czarna skórka5,003,201,80
Banany2,401,800,60
Brzoskwinie suszone8,204,403,80
Brzoskwinie świeże2,001,200,80
Cytryna2,791,051,74
Czarna jagoda2,702,400,30
Daktyle7,506,301,20
Figi suszone12,208,204,00
Figi świeże3,301,601,70
Granat0,600,490,11
Grejpfrut biały, różowy lub czerwony1,100,200,90
Gruszka suszona7,504,503,00
Gruszka świeża2,401,101,30
Jabłko bez skórki1,901,300,60
Jabłko ze skórką2,702,000,70
Jabłko suszone, nieugotowane8,704,004,70
Jagody czarnego bzu7,005,681,32
Jeżyny5,304,301,00
Kiwi3,392,610,80
Maliny6,806,100,70
Mandarynki2,301,400,90
Mango1,801,060,74
Morela suszona9,004,604,40
Morela świeża2,401,101,30
Nektarynki1,601,000,60
Papaja1,800,910,89
Pomarańcze2,401,001,40
Rabarbar ugotowany1,400,900,50
Rodzynki4,002,901,10
Śliwka1,500,700,80
Śliwka suszona7,103,303,80
Truskawki2,301,700,60
Winogrona1,000,600,40
Wiśnie2,301,600,70
Żurawina suszona5,003,701,30
Żurawina świeża4,203,091,09

Soki

NazwaBłonnik całkowityNierozpuszczalny BłonnikRozpuszczalny Błonnik
Ananasowy sok0,200,100,10
Brzoskwiniowy sok0,600,160,44
Cytrynowy sok0,400,100,30
Czarna porzeczka sok0,600,210,39
Grejpfrutowy sok0,100,020,08
Jabłkowy sok0,100,070,03
Marchwiowy sok0,800,580,22
Morelowy nektar0,600,300,30
Papaja sok0,600,320,28
Pomarańczowy sok0,200,100,10
Pomidorowy sok0,400,180,22
Śliwkowy sok1,000,500,50
Winogronowy sok0,100,000,10
Żurawinowy sok0,100,070,03

Warzywa

NazwaBłonnik całkowityNierozpuszczalny BłonnikRozpuszczalny Błonnik
Bakłażan, ugotowany2,491,800,70
Brokuły, surowe3,001,921,08
Brokuły, ugotowane3,001,501,50
Brukiew, ugotowana1,801,500,30
Brukselka, ugotowana4,101,602,50
Buraki świeże, ugotowane2,000,801,20
Cebula surowa1,800,701,10
Cebula ugotowana1,400,401,00
Cukinia, surowa1,200,700,50
Cukinia, ugotowana1,400,800,60
Fasola czerwona suszona, ugotowana6,403,203,20
Fasola szparagowa żółta, ugotowana3,001,701,30
Fasola zwykła (biała) suszona, ugotowana6,404,002,40
Fasolka szparagowa zielona, ugotowana3,001,701,30
Groch łuskany żółty lub zielony suszony, ugotowany8,307,201,10
Groszek zielony z puszki, odsączony4,103,600,50
Groszek zielony, ugotowany5,503,901,60
Kalafior, surowy2,501,600,90
Kalafior, ugotowany2,702,000,70
Kalarepa, surowa3,601,102,50
Kalarepa, ugotowana1,100,340,76
Kapusta czerwona, surowa2,001,080,92
Kapusta czerwona, ugotowana2,001,120,88
Kapusta kiszona2,501,630,87
Kapusta zielona, surowa2,301,490,80
Kapusta zielona, ugotowana2,301,271,03
Karczoch, ugotowany5,401,473,93
Kukurydza z puszki, odsączona2,001,800,20
Kukurydza, ugotowana2,802,300,50

Warzywa

Marchew, surowa3,001,501,50
Marchew, ugotowana3,301,901,40
Ogórek, surowy bez skórki0,700,520,18
Ogórek, surowy ze skórką0,800,600,20
Papryka chili czerwona, surowa1,500,920,58
Papryka czerwona słodka, surowa2,001,300,70
Papryka czerwona słodka, ugotowana1,200,500,70
Papryka zielona słodka, surowa1,801,100,70
Papryka zielona słodka, ugotowana1,200,400,80
Papryka żółta słodka, surowa0,900,570,33
Papryka żółta słodka, ugotowana0,940,590,34
Pomidory pomarańczowe, surowe0,900,820,08
Pomidory suszone, suche12,3011,191,11
Pomidory suszone, w oleju, odsączone5,805,270,53
Pomidory zielone, surowe1,101,000,10
Pomidory żółte, surowe0,700,640,06
Pomidory, surowe1,101,000,10
Rukola, surowa1,601,350,25
Rzepa, ugotowana2,001,280,72
Rzodkiewka, surowa1,601,200,40
Sałata lodowa1,401,200,20
Sałata rzymska1,701,110,61
Seler korzeniowy, ugotowany1,200,630,57
Seler, surowy1,701,100,60
Seler, ugotowany1,601,100,50
Soczewica suszona, ugotowana7,907,300,60
Soja suszona, ugotowana6,003,302,70
Soja zielona albo niedojrzała, ugotowana4,202,311,89
Szparagi z puszki, odsączone1,601,200,40
Szparagi, ugotowane1,600,800,80
Szpinak mrożony, ugotowany3,002,400,60
Szpinak surowy2,701,900,80
Szpinak świeży, ugotowany3,002,400,60
Ziemniak słodki, ugotowany3,001,901,10
Ziemniaki ugotowane bez skórki1,800,771,03
Ziemniaki ugotowane ze skórką1,931,130,80
Ziemniaki pieczone, jedzone bez skórki1,500,471,03
Ziemniaki pieczone, jedzone ze skórką2,401,401,00

Orzechy i nasiona
NazwaBłonnik całkowityNierozpuszczalny BłonnikRozpuszczalny Błonnik
Kokos suszony (wiórki kokosowe)16,3014,901,40
Kokos świeży9,008,001,00
Masło z orzeszków ziemnych5,894,281,61
Migdały11,2010,101,10
Nasienie lnu22,3310,1512,18
Nasiona dyni3,902,831,07
Nerkowce3,803,460,34
Orzechy brazylijskie5,404,101,30
Orzechy laskowe6,103,602,50
Orzechy włoskie4,803,301,50
Orzeszki pekan7,606,101,50
Orzeszki ziemne9,207,301,90
Pestki słonecznika10,508,402,10
Pistacje10,808,102,70
Ziarno sezamowe7,795,891,90

Pamiętajmy, iż błonnika nie zawierają m.in. mięso, ryby, mleko, jaja, alkohole, masło, oleje i inne produkty tłuszczowe. 

Błonnik w suplementach diety

Możemy oczywiście sięgnąć po suplementacji błonnika i skorzystać z suplementów diety. Nie jest to idealne rozwiązanie, ale jeśli nie możemy dostarczyć odpowiedniej jego dawki w spożywanych naszych produktach, to właśnie suplementy diety będą tutaj najlepszym rozwiązaniem.

Na rynku dostępnych jest wiele suplementów diety typowo błonnikowych. Dobrze jak w swoim składzie właśnie oprócz błonnika zawierają inne elementy, mikroelementy, zioła, które mogą wpłynąć właściwie na stosowanie naszej diety odchudzającej.

Podsumowanie

Błonnik jest niezbędnym elementem każdej diety odchudzającej z uwagi na swoje właściwości, pomoże nam właściwie przejść przez okres odchudzania, jak i utrzymać właściwą wagę po zrzuceniu zbędnych kilogramów. Nie powinien być przez nas lekceważony, ale właśnie przy wyborze naszego sposobu na odchudzanie, powinniśmy odpowiednio analizować czy w ramach tej diety brany jest pod uwagę błonnik.

Poprzedni artykuł8 porad jak zachować wagę święta
Następny artykułCennik Herbalife. Zobacz ceny Herbalife w sklepach internetowych.

1 KOMENTARZ

  1. nic trzeba przemyśleć co jeść i tak aby były to odpowiednie pod względem błonnika. Może właściwie problemem z dietami jest taki, iż cześć z nich nie patrzy własciwie na ten element diety i nie dobiera go właściwie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj