Dieta olejowo-białkowa dr Budwig

Dieta olejowo-białkowa dr Budwig

Dieta dr Budwig nazywana jest również dietą olejowo-białkową. Jest to dieta, której głównym założeniem jest przeciwdziałanie nowotworowe. Zgodnie z założeniami diety i opinią jej twórczyni dieta może być również skuteczna przy innych chorobach takich jak: choroby naczyniowe, otłuszczenie wątroby, choroby przewodu pokarmowego, stwardnienie rozsiane, schorzenia wieku starczego, choroby dermatologiczne skóry, grzybica.

Dieta dr Budwig ma za zadanie dostarczyć organizmowi pokarmy bogate w tłuszcze omega-3, węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty. Według tej diety podstawowym tłuszczem powinien być nieoczyszczony olej lniany tłoczony na zimno.

Dietę zaliczamy do diet niskowęglowodanowych.

Zasady diety dr Budwig.

Główną zasadą diety jest eliminacja złych tłuszczów z naszego pożywienia. Przez pierwsze 4 tygodnie stosowania diety zabronione są wszystkie tłuszcze zwierzęce, niskiej jakości tłuszcze roślinne (masło, margaryna i ich mixy). Przedmiotowe tłuszcze są bardzo szkodliwe na naszego organizmu i dlatego powinny zostać zastąpione dobrymi tłuszczami, które tworzą nam podstawowy składnik odżywiania.

Złe tłuszcze musimy zastąpić dobrymi tłuszczami w postaci oleju lnianego, oleju kokosowego, oleju z kiełków pszenicy czy też oliwy z oliwek (tylko okazjonalnie).

Tłuszcze spożywane w diecie muszą być spożywane wspólnie z dobrym białkiem, czuli chudym twarogiem.

W ramach diety musi spożywać produkty wyłącznie naturalne, pochodzące ze źródeł ekologicznych, a dania przygotowane mają być tuż przed posiłkiem. Ma to przyczynić się do prawidłowego funkcjonowania komórek naszego organizmu.

Podstawowe produkty w diecie dr Budwig

ekologiczny olej lniany – 4-8 łyżek dziennie
siemię lniane – 4-6 łyżek, mielone bezpośrednio przed spożyciem, wraz z sokiem warzywnym lub owocowym
ser biały odtłuszczony – 125-200 g dziennie
sok z kiszonej kapusty – szklanka dziennie rano
olej kokosowy
owoce – do 4 porcji dziennie
świeże warzywa do 6 filiżanek dziennie oraz gotowane;
ryby świeże (łosoś, makrela, tuńczyk) do 25 dag dziennie
mięso i drób z ekologicznych hodowli i okazjonalnie;
płyny – 2 litry wody dziennie
miód,
świeże i suszone zioła,
kasze bezglutenowe (jaglana, gryczana),
płatki owsiane,
szampan lub wytrawne czerwone wino.

Dieta olejowo-białkowa dr Budwig – produkty zakazane

Zgodnie z zasadami diety, jej celem jest wyeliminowanie z naszego pożywienia produkty zawierającego środki konserwujące i wzbogacające smak oraz inne substancje dodatkowe. Dlatego w ramach diety musimy stosować naturalne, ekologiczne produkty, przygotowywane przed naszym posiłkiem, a te przetworzone powinno zostać wyeliminowane z naszego jadłospisu.

Dlatego z diety musimy wyeliminować:
wszystkie przygotowane przemysłowo produkty mięsne – konserwy mięsne, kiełbasy oraz parówki;
cukier, również cukier brązowy, produkty przetworzone oraz wszystkie oleje, margaryny i masła.

 

Dieta dr Budwig - przykładowy jadłospis dzienny

Dieta dr Budwig – przykładowy jadłospis dzienny

7:00 szklanka wyciśniętego soku z kiszonej kapusty
8:00 szklanka herbaty zielonej, czarnej lub owocowej osłodzonej miodem gotowane ziarna zbóż wg naszego uznania (owsianka, kasza: gryczana, jęczmienna, jaglana), zmieszane z siemieniem lnianym, pastą dr Budwig i surowymi owocami
10:00 szklanka świeżo wyciśniętego soku (do wyboru z marchwi, rzodkiewki, cytryny, pokrzywy).
11:00 porcja żółtego ekologicznego sera podanego z owocami
12:00 lampka szampana z łyżką siemienia lnianego
12:15 talerz surówek (zalecane warzywa mniszek lekarski, rzeżucha, seler, sałata, rzodkiewka, kiszona kapusta) z dressingiem na bazie pasty dr Budwig z ziołami i przyprawami, w tym: sól, pieprz, musztarda, czosnek, chrzan oraz dostępne zioła.
12:30 obiad: kasze, warzywa z dodatkiem oleoluxu. Dodatkowo deser w postaci kremu owocowego zmiksowanego ze świeżych owoców oraz pasty dr Budwig z dodatkiem małej łyżeczki rumu lub wiśniówki
15:00 szklanka soku regeneracyjnego z winogron lub ananasa;
15:30 szklanka soku detoksykacyjnego wiśniowego, borówkowego;
18:00 kolacja z ziaren zbóż ugotowanych w bulionie warzywnym z dodatkiem oleoluxu z małą łyżeczką drożdży liofilizowanych;
20:30 lampka czerwonego wytrawnego wina.

Pasta dr Budwig i Oleolux – przepisy.

W ramach diety mamy dwa podstawowe produkty, które powinniśmy sami zrobić. Są to pasta dr Budwig oraz Oleolux.

Pasta dr Budwig – przepis
5-6 łyżek oleju lnianego
12,5 dag odtłuszczonego twarogu
2-3 łyżki mleka, jogurtu lub kefiru
ulubione zioła do smaku
sól
czosnek
Olej, ser, produkty mleczne miksujemy przez 5 minut. Tak przygotowaną pastę doprawiamy według własnego uznania ziołami, solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.
Gotową pastę trzeba przechowywać w lodówce.


Oleolux – przepis

250 g oleju kokosowego
cebula
10 ząbków czosnku
125 ml oleju lnianego
Szklany pojemnik z olejem lnianym należy włożyć do zamrażalnika. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie po przekrojeniu cebuli na pół i lekko podsmażamy je na oleju kokosowym, aż będzie złocista. Po 15 minutach dodajemy 10 ząbków czosnku i podsmażamy kolejne 3 minuty. Następnie przelewamy ten gorący tłuszcz przez sitko do schłodzonego pojemniczka z olejem lnianym. Gotowy oleolux przechowujemy w lodówce. Nadaje się do smarowania chleba oraz do podawania z warzywami i kaszą.

 

Dieta olejowa-białkowa dr Budwig – podsumowanie.

Dieta olejowa-białkowa dr Budwig – podsumowanie.

Chcąc stosować przedmiotową dietę, musimy przestrzegać ściśle jej zaleceń dietetycznych. Niestety niesie to za sobą ryzyko ich nie przestrzegania, głównie dotyczących czasu posiłków. Kolejnym problemem może być fakt, iż w każdym dniu mamy w naszym jadłospisie alkohol.
Dlatego często zaleca się stosowanie jej pewnych elementów w celu poprawy ogólnego naszego stanu zdrowia. Dotyczy to głównie zastąpienia złych tłuszczów dobrymi, dołączenie do diety soków z warzyw czy siemię lniane.

Udostępnij na:
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *